Saç Kaşıntısı Neden Olur? ve Saç Kaşıntısı Ne İyi Gelir?
Saç kaşıntısı yüzünden sürekli başınızı kaşıyorsanız, kepekten daha fazlası olabilir.
Saç kaşıntısı neden olur? Kafa derisinin kaşınması birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Kepek, saçkıran, bakteriyel enfeksiyonlar, otoimmün durumlar gibi daha ciddi durumlar da kaşıntıya neden olabilir. Bu nedenle, kaşıntının sebebini
tespit etmek önemlidir.
Kaşıntılı saç derisinin beş yaygın nedenini ve tedavisini burada açıklıyor:
1. Kepek ve seboreik dermatit
Vücudunuzun aşırı maya büyümesine verdiği inflamatuar yanıt, bu koşullarla ilişkili saç derisi kaşıntısı ve pullanmaya neden olur. Maya, insan vücudunda normalde kafa derisi ve diğer kıllı bölgelerde yaşayan bir mantar türüdür. Ancak, çok fazla maya üretimi olduğunda, cilt problemleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle, maya kontrol altında tutulmalıdır.
Hafif vakalar için, selenyum veya çinko pirition içeren reçetesiz satılan bir şampuan kullanabilirsiniz. Bu bileşenler, mayanın büyümesini engelleyerek ciltteki problemleri önlemeye yardımcı olur. Daha ciddi vakalar için reçeteli mantar önleyici şampuan, topikal kortizon veya ilaçlı köpük, solüsyon, krem veya merhem gerekebilir.
2. Sedef hastalığı
Kronik bir otoimmün hastalık olan bu rahatsızlık, cilt ve kafa derisinde kırmızımsı, pullu ve kabarık lekelerin oluşumuna sebep olur. Diğer insanlardan sedef hastalığı alamazsınız . Uzmanlar, bu cilt bozukluğuna tam olarak neyin neden olduğu konusunda net bir anlayışa sahip değiller, ancak ailenizden birinde varsa, sizde de olma olasılığı daha yüksektir.
Kafa derisindeki sedef hastalığını yönetmek için, reçetesiz satılan kömür katranı veya salisilik asit içeren ilaçlı şampuanları denemeniz tavsiye edilir. Bunlar işe yaramazsa, hastaneden randevu alın. Daha güçlü şampuanlar ve topikal kortizon reçete edebilirler. Kısacası sedef hastalığınız var ise saç kaşıntısı olur.
3. Saçkıran
Saçkıran, bağışıklık sisteminin saç köklerini hedef alan otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalık, saç derisi kaşıntısı, saçların kısmi veya tamamen dökülmesine neden olabilir. Saçkıran genellikle birkaç yaşından büyük çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yaygın görülür ve kadınlar ve erkekler arasında eşit şekilde dağılır.
Saçkıranın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörlerin, stresin, enfeksiyonların ve bağışıklık sistemi ile ilgili diğer faktörlerin rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Saçkıran tedavisi, dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlamayı amaçlar. Tedavi seçenekleri arasında kortikosteroidler, topikal immünomodülatörler, fotochemoterapi, oral immünosupresanlar ve saç nakli yer alabilir. Ancak tedavi, kişinin durumuna, semptomlara ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Saçkıranın tekrarlama riski vardır ve bazı kişilerde saçlar tekrar dökülebilir bu durumda saç ekimi veya protez saç çözüm olabilir. Bununla birlikte, uzman tavsiyesi ve uygun tedavi ile, saçların yeniden çıkması mümkündür.
4. Saç Biti
Çoğu insan saç biti deyince akıllarına okul çocukları gelse de , bitler herkesin kafa derisini istila edebilir. Bitlerin temiz saçı tercih ettiğini söylüyor, bu nedenle baş biti geçirmeniz, hijyeninizin kötü olduğu anlamına gelmez.
Yakından bakarsanız, tek tek saç tellerine yapışık küçük sirkeler (yumurtalar) görebilirsiniz. Saç bitleri, kepek gibi görünmelerine rağmen saç telinin etrafına sıkıca yapıştıkları için kolayca fırçalanamazlar. Yetişkin bitler, saçlı deri çevresinde hareket ederken görülebilir, ancak sirkeleri gözlemlemek daha zordur.
Saç bitlerinin tedavisi için, reçetesiz satılan piretrin veya permetrin içeren böcek ilacı şampuanları kullanılabilir. Ancak her saç biti şampuanı kendi tedavi protokolüne sahiptir ve bu nedenle kullanmadan önce talimatları dikkatlice okumak önemlidir.
“Bitlerden kurtulmak ve saç derisi kaşıntısı için kutunun üzerindeki talimatlara aynen uymalısınız. Bunlar, belirtildiği şekilde kullanırsanız iyi çalışır.
5. Alerjik reaksiyonlar
Saç boyaları, egzama ve atopik dermatit kaşıntılı kafa derisinin diğer daha az yaygın nedenleridir.
Alerjik reaksiyonlar, alerjiniz olan kimyasalı tanımlayabilir ve ondan kaçınabilirseniz, genellikle kendi kendine geçer. Bu zorludur ve hangi kimyasalın alerjiye neden olduğunu belirlemek için dermatolog muayenehanesinde özel testlere ihtiyaç duyulabilir. Alerjik reaksiyonlar da saç derisi kaşıntısı sebep olmaktadır.
Kafa derisi kaşıntısı hakkında ne zaman endişelenmeli
Çoğu zaman, kaşıntılı bir kafa derisi endişe nedeni değildir. Ancak daha ciddi bir deri hastalığı olma ihtimali vardır. Aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünün:
- Reçetesiz satılan şampuanlar herhangi bir fark yaratmaz.
- Kaşıntı sizi geceleri ayakta tutar ve çalışmanızı veya ders çalışmanızı etkiler.
- Saçınızda bit veya sirke görüyorsunuz.
- Kaşıntılı noktalar dokunulamayacak kadar ağrılıdır.
Sürekli kaşınan bir kafa deriniz olduğunda dermatoloğunuzu görmenin her zaman iyi bir fikir olduğunu söylüyor – bunun sıradan bir kepek olduğunu düşünseniz bile. Doktorunuz bunu kontrol edip ve hangi ilaçların kulanacağınızı söyleyip sizi kaşıntı konusunda rahatlatabilir.
Saç Kaşıntısı Ne İyi Gelir ve Doğal Tedavisi Nedir?
Saç kaşıntısı ne iyi gelir? bu sorunun birçok nedeni olduğundan dolayı ilk olarak hastalığın ne olduğunu bulmak gerekmektedir. Saç derisindeki mantar enfeksiyonları, egzama, kepek, saç ürünlerine alerjik reaksiyonlar ve stres gibi faktörler saç kaşıntısına neden olabilir. Saç derisi kaşıntısı doğal tedavisi için aşağıdaki önerileri deneyebilirsiniz:
- Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı, saç kaşıntısı için doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Kaşıntıya neden olan mantar enfeksiyonlarını öldürebilen antifungal özelliklere sahiptir. Birkaç damla hindistan cevizi yağını saç derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
- Elma sirkesi: Elma sirkesi, saç derisindeki saç kaşıntısı pH seviyesini düzenleyerek kaşıntıyı azaltabilir. Bir bardak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve saç derinize uygulayın. 10-15 dakika bekledikten sonra durulayın.
- Aloe vera: Aloe vera jeli, saç derisindeki kaşıntıya neden olan inflamasyonu azaltabilir. Saf aloe vera jeli saç derisine uygulanabilir veya aloe vera şampuanı kullanılabilir.
- Zeytinyağı: Zeytinyağı, saç derisini nemlendirerek kaşıntıyı azaltabilir. Zeytinyağını saç derinize masaj yaparak uygulayın ve en az bir saat bekletin. Daha sonra saçınızı yıkayın.
- Banyo tuzu: Banyo tuzu, saç derisindeki kaşıntıyı azaltabilir. Sıcak bir banyo hazırlayın ve içine birkaç kaşık banyo tuzu ekleyin. 15-20 dakika boyunca banyonun tadını çıkarın.
Not: Saç kaşıntısı, şiddetli durumlarda tıbbi yardım gerektirebilir. Bu tedavilerden herhangi birini kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.